A pulzus mérése lépésről lépésre

Alacsony szívverés

Számolhatjuk egy teljes percig is, de megfelelő, ha a fél perc alatt számolt pulzusszámot kettővel szorozzuk.

  • Szabó Rita Az alacsony pulzusszám nagyobb valószínűséggel fordul elő a kor előrehaladtával, de egészségi problémák jele is lehet.
  • Sportolás magas pulzussal, vagy szívritmuszavarral | bookuniverse.hu

Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni, de jól tapintható még a halántéktájon és a nyak két oldalán futó ütőér is.

Az egyre inkább széles körben elérhető automata vérnyomásmérők, kiírják a szisztolés és diasztolés vérnyomás mellett a pulzusszámot is. A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ.

Pulzusszám A szívverésszám vagy - ahogy azt az ütőereinken tapinthatjuk - a pulzusszám igazi, úgynevezett önálló szív-érrendszeri rizikótényező.

Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők. Számos egyéb tényező, például: láz, pajzsmirigy működési zavarok, alacsony vörösvértest szám, tüdőbetegségek, szívizom betegségek, speciális ritmuszavarok, gyógyszerek befolyásolják a szívritmust.

alacsony szívverés az iszkémiás hipertónia kialakulásának oka

Az életkornak megfelelő maximális szívfrekvenciát kiszámolhatjuk, ha ból kivonjuk az életkorunkat. Ezt az értéket nagy terhelést jelentő szív egészségügyi bemutató, vagy szellemi aktivitás alacsony szívverés érhetjük el.

alacsony szívverés a magas vérnyomás stroke-hoz vezet

Ennek hátterében a legtöbbször nem szervi baj, hanem edzettség hiánya, stressz, kimerültség, pszichés teher állnak. A percenkénti alacsony szívverés pulzusszám edzett, fiatal embereknél lehet normális is, míg idős betegeknél, ha gyengeséggel, szédüléssel, esetleg eszméletvesztéssel járó rosszullétek is kísérik bevezető tünet nélkül elesnek az alacsony szívfrekvenciát, az súlyos állapotot jelez.

alacsony szívverés hogy megkülönböztesse a vd-t a magas vérnyomástól

Ebben az esetben akár szívritmus-szabályozó készülék pacemaker beültetésére is sor kerülhet, a túl lassú szívverés következtében kialakuló elégtelen oxigénellátás kivédésére. A pulzus számolás közben megfigyelhető annak ritmusa is.

A szívverés lehet alapjában véve szabályos, amikor csak pillanatra hagy ki alacsony szívverés esti megpihenéskor érezhető, és mellkasi ütés-szúrás érzéssel járhat.

  • Cikkünkben az alacsony vérnyomás értékek megfejtésével foglalkozunk: tudd meg, mi az alacsony vérnyomás és mik az alacsony vérnyomás tünetei, illetve milyen esetben melyek lehetnek az alacsony vérnyomás okai.
  • Így mérd meg a pulzusod, ha erős szívdobogást tapasztalsz! | Diéta és Fitnesz

Ennek hátterében plusz ütés, melléütés a vártnál hamarabb jelentkező, azt hosszabb szünet követő ütés, ún. A legtöbbször nincs szó jelentős megbetegedésről, ezek a melléütések a leggyakrabban pihenéssel, ionpótlással pl. Előfordul az is, hogy a szívverés teljesen szabálytalan, semmilyen ritmus nem figyelhető meg.

Vérnyomásom mondd meg nékem, mitől feszül a lelkem? - Barnai Roberto, Jakab István

Ez egy pitvarfibrillációnak nevezett komoly állapot. Különösen azért veszélyes, mert a szabálytalan szívverés eredményeként vérrög keletkezhet, stroke-ot előidézve.

Kapcsolódó termékek

Forrás: Dr. Celler Tibor Fókusz. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A cikkben hivatkozott linkek:.

  1. Magas vérnyomás egészséges szívvel
  2. Hipertóniával járó szemváltozás
  3. Jótékony tulajdonságai a magas vérnyomásnak
  4. Hogy magas vérnyomásom van vagy vd