I/4.2. A bronchialis keringés

Arteria pulmonalis

Tartalom

  arteria pulmonalis

  Már szócikk közül válogathatsz. A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon!

  arteria pulmonalis

  Addig is, jó olvasgatást kívánunk! Hirdetés Artéria Az artéria, más néven ütőér, vagy verőér a szívtől elvezető ér. A szívkamrából indul. Egyre kisebb erekre, végül hajszálerekre oszlik.

  arteria pulmonalis

  A gázcsere és tápanyagátadás után ezek vénákká egyesülnek és a pitvarokba futnak. A [pitvar]? Oxigéndús arteria pulmonalis van a testet ellátó, szisztémás nagy artériában.

  A PH alattomos betegség. Pulmonális artériás hipertónia néven ismert az orvostudományban, a betegek körében pedig egyszerűen csak magas tüdővérnyomásként emlegetik. Egy nehezen felismerhető, súlyos kórról van szó - hangsúlyozza Karlóczai Kristóf, a Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának főorvosa, a PH hazai szakértője. Nehéz légzés, fulladásidőnként elkékülő ajkak, szapora szívverés, fáradtság a betegség legfőbb jellemzője.

  Szén-dioxid dús vér pedig a kis vérkörben és a magzati umbilikális artériákban. Legnagyobb verőere a nagy vérkörnek a főverőér, vagyis az aorta. A kis vérkör legnagyobb ér a [tüdőverőér]?

  Ez képezi a szív és a benne lévő vér között a határt. Az endocardium legbelső rétegét olyan sejtek alkotják összefüggő rétegben, melyek az erek belső falát is fedik.

  Az artériás rendszer magasabb nyomású. Szisztolés nyomás: az artériás vérnyomás egy szívciklusban mért legmagasabb értéke.

  A szerzők osztályán tól egyszeletes spirál-CT, től 24 detektorsoros, 10 szeletes berendezés áll alkalmazásban.

  Diasztolés nyomás: az artériás vérnyomás egy szívciklusban mért legalacsonyabb értéke. Az artériáknak több típusa van: - a nagyobbak elasztikus típusú artériák - a középnagyok muscularis típusú artériák A legkisebb átmérőjű és falvastagságú erek a kapilláris ok, melyeknek a szerkezete eltér az artériákétól. Az erek megkülönböztethetők a keresztmetszet nagysága, az érfal vastagsága és a lumen alakja alapján.

  arteria pulmonalis

  Ezt természetesen mikroszkópos szerkezeti különbségek. Az elkülönítés az érfal három rétegének arteria pulmonalis alapján történik.