Egészséges vérnyomás

Vérnyomás mérés, Magyar Hypertonia Társaság

Mit jelentenek a vérnyomásmérőn mért értékek?

vérnyomás mérés

A korszerű, digitális kijelzős vérnyomásmérő készülékek jól látható módon jelzik a mért eredményt, a vérnyomás értékein túl a pulzusszámot is mutatják. Bárki könnyen, maga is meg tudja mérni pontosan a vérnyomását, ám a kapott számok jelentésével nem mindig vannak tisztában. Ebben szeretnénk segíteni.

Mandzsetta mérete

Fontos, hogy helyén tudjuk kezelni a dolgokat és a helyesen megmért vérnyomás értékeit jegyezzük fel rendszeresen. Ha egyszer mértünk kiugró értéket, akkor ellenőrizzük rendszeresen vérnyomásunkat.

vérnyomás mérés

Ha a rendszeres mérések tartósan a határérték közeli, netán magasabb vérnyomást mutatnak, feltétlenül menjünk el a háziorvosunkhoz. Szisztolés érték Ez az első szám, azt mutatja, hogy mennyi a vér nyomása az artériában a szív összehúzódásakor. Ez biztosítja a szerveink egyenletes vérellátását.

vérnyomás mérés

Diasztolés érték Ez a második szám azt mutatja, hogy mennyi a vér nyomása a szívverések között, amikor vérnyomás mérés szív elernyed. Pulzusszám Ennyit ver a szív egy perc alatt.

  • Érgörcs és magas vérnyomás
  • Elengedhetetlen az is, hogy az eredményeket időről időre higanyos mérésekkel hasonlítsuk össze.
  • ABPM (24 órás vérnyomásmérés) - Kardiológia - Medicover
  • A vizsgálatot belgyógyász-kardiológus, de háziorvos is végezheti.
  • A nyak önmasszírozása magas vérnyomás esetén
  • Rejtett magas vérnyomás
  • Vérnyomásmérés otthon - helyesen Vérnyomásmérés otthon - helyesen Ha valakinek magas a vérnyomása, az nagyobb valószínűséggel szenved szívrohamot vagy stroke-ot, sőt azok között is jelentős a magas vérnyomással élők aránya, akik komoly tüneteket mutattak koronavírus-fertőzés esetén.

Egészséges, felnőtt ember pulzusa 72, a gyermekeké több. Ha nyugalmi helyzetben tartósan magas a pulzusszám akkor tachykardiáról, ha pedig tartósan alacsony, akkor bradykardiáról beszélünk.

Belépés Hogyan történik a vérnyomás mérése? Testünk működésével ismerkedve az első élmények egyike, amikor valakinek a mellkasára hajtva fejünket, halljuk az illető szívdobogását.

Mi a normális érték? Ha a mért értékek valamelyike, vagy mind a kettő tartósan e felett van, akkor beszélünk magas vérnyomásról.

vérnyomás mérés

A magas vérnyomás is többféle lehet, van szisztolés hipertónia, amikor a szisztolés vérnyomás mérés magas, ám a diasztolés érték vérnyomás mérés. Ez gyakori az 50 év felettieknél és a túlsúlyosaknál. A diasztolés hipertóniánál a szisztolés érték normális, ám a diasztolés érték magas. Fontos tudni, hogy a kor előrehaladtával az érrendszer rugalmassága romolhat, így a szisztolés érték emelkedhet, a diasztolés érték pedig csökkenhet. A túl nagy különbség az érrendszer nem megfelelő állapotának, vagy szívbetegségnek a jele lehet.

Tartalomjegyzék

A tartósan magas vérnyomás károsítja az érrendszert és a szívet, a vesét, a szemet, számtalan egyéb betegség és kóros állapot kiindulópontja. Ilyenkor megnő az infarktus, vagy a stroke veszélye.

24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM)

Fontos figyelni az egyéb tüneteket is, ha erős mellkasi vérnyomás mérés, bal karba sugárzó fájdalom, szédülés, látászavar, nehéz légzés, zavartság, koordinációs problémák vannak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha valaki gyógyszerszedés mellett mér ilyen állapotot, beszélje meg kezelőorvosával.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Szédülés, kábaság, rossz közérzet jelentkezhet. Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, lehet, hogy módosítani kell a terápiát, de ezt feltétlen orvossal kell megbeszélni.

Hozzátartozik az általános orvosi vizsgálathoz. A beállított vérnyomáscsökkentő kezelés hatásossága is ellenőrizhető vele. Leírás Szabályszerűen minden ruhát el kell távolítani a páciens alátámasztott, a szív szintjébe felemelt karjáról.

Ennél alacsonyabb érték már kórosan kevés, ezt okozhatja egyéb betegség, műtét utáni állapot, szívbetegség, fertőzés, vagy hormonális betegség. Ez mindenképpen kezelést igényel.

vérnyomás mérés

A vérnyomásmérés során mért értékeket mindig jegyezzük fel, vagy ha olyan vérnyomásmérő vérnyomás mérés van, akkor tároljuk el a memóriába. Fontos, hogy ne vonjunk le hosszútávú következtetést egyetlenegy mérési eredményből, hanem figyeljük rendszeresen a vérnyomásunkat.