Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep, amely minden évben november negyedik csütörtökjére esik, így sokan a pénteki napra szabadságot kivéve négy naposra bővítik az ünnepet. A háladás azonban nem csupán nemzeti, hanem családi ünnep is, a családtagok gyakran messziről hazautazva is összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessenek.

A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. A hálaadást a hagyományok szerint ugyanis először 1621-ben ünnepelték az Újvilágba menekült telepesek. A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket, rendkívül hideg tél sanyargatta őket, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak. A következő évben a telepeseket a wampanoag indián törzs segítette, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot, vadászatot és a kukoricatermesztést. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt telepesek vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

A hálaadási ünnep csúcspontja a vacsora, amelynek hagyományosan legfontosabb eleme a pulyka, amely olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Az ünnep a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken pedig hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, ekkor tartják ugyanis a Black Friday elnevezésű kampányt.

Bár mi Magyarországon nem tarjuk a hálaadás ünnepét, azért talán érdemes néhány szokást átemelnünk az amerikaiaktól. Aki megteheti, lehetőség szerint ma (is) üljön le a családjával az asztalhoz és fogyasszon el egy finom vacsorát a családtagjai körében. A vacsora után pedig, ha van rá idő és lehetőség, beszélgessünk egy kicsit a gyerekekkel a hálaadásról, kérdezzük meg tőlük, illetve mondjuk el mi is, hogy miért vagyunk hálásak.

Ha hétvégén lesz egy kis idő, amelyet az angolozásnak, illetve a kreatív alkotásnak tudtok szentelni, akkor érdemes kinyomtatni az alábbi linken elérhető, hálaadáshoz köthető feladatlapokat. A feladatok között találtok a kisebbeknek szóló színezőt, böngészőt (pulykakereső), útvesztőt, a nagyobbaknak való szókeresőket (pulykás szókereső) és egy hálaadásos kvízt. A játékokhoz jó szórakozást kívánunk!