Október 31. éjszakája különösen az angolszász országokban különleges, de a Mindszentek (All Hallows’ Eve) előtti este, vagyis  a Halloween megünneplése mára már az egész világon elterjedt.

Hogy mit érdemes tudni a Halloween-ről?

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között, ezért az emberek éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak, amelyek a Halloween legjellemzőbb szimbólumai.

A kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa eredetileg kettős célt szolgált, egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. A lámpás története is nagyon érdekes, Jack-ről, egy tréfás és leleményes kovácsról kapta a nevét, aki még az ördögöt is megviccelte. A legenda szerint amikor az ördög eljött Jack-ért, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére, aki ezért nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le őt, miután az ördög megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt a mennyországba, mivel azonban az ördög is haragudott rá, ezért a pokolba sem fogadták be. Az ördög ennek ellenére adott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább azzal meg tudja világítani az útját. Jack beletette a fadarabot egy kivájt fekete retekbe és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között.

Halloween estéjén gyakorlatilag nincsen olyan ház, ahol ne ünnepelnének, különösen Amerikában jellemző, hogy szinte mindenhol partikat tartanak és a gyerekek jelmezekbe öltözve édességért háztól-házig járnak. Biztosan mindannyian hallottátok már a “Csokit vagy csalunk!” (angolul: Trick or treat!) mára már szállóigévé vált mondatát, amelyet ilyenkor szoktak mondani a gyerekek a házigazdáknak. Aki pedig nem azt választja, hogy édességet ad a gyerkőcöknek, annak bizony szembe kell néznie azzal a sok csínnyel, amelyet a csalódott gyereksereg fog kitalálni az ő bosszantására! A körbejáró szokás eredete egyébként az írországi óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók hozták magukkal és honosították meg az USA-ban.

Ahogyan az a fentiekből már egyértelműen kiolvasható, a Halloween a gyerekek ünnepe is, így nem csoda, ha az Usborne kiadó is számtalan olyan kiadványt hozott forgalomba, amely ehhez az ünnephez kapcsolódik. Mivel még van pár nap október 31-ig, arra gondoltunk, hogy a még készleten lévő, az ünnephez kapcsolódó kiadványokat kedvezményes, akár 30%-kal csökkentett áron tesszük elérhetővé számotokra!

Mivel már csak néhány példányunk maradt, érdemes sietni! A kedd délig beérkező rendeléseket szerdán már át is vehetitek a futártól vagy a csomagautomatából!

A kiadványokat az alábbi linken tudjátok megtekinteni:

https://bookuniverse.hu/termekkategoria/halloween/