Egy vallomással kell kezdenem. Én még sosem kerültem novemberben abba a lelki állapotba, amely lehetővé tette volna azt, hogy 24 napra előre gondoskodjak az advent naptárunk tartalmáról. Ugyan minden évben elhatározom, hogy másképpen lesz, de eddig még nem sikerült ezt véghez is vinnem. Persze jönnek-mennek az ötletek, de a megvalósítás elmarad. Így aztán gyakran marad az, ami biztos siker, a csokipénz, a kis nyomdák, a Peppa figurák, a legó emberkék. Ezeknek is nagyon örülnek és ezeket gyorsan, egyszerűen be is tudom szerezni.

DE! Tudom, hogy sokkal jobban örülnek a kreatív ajándékoknak. Szeretik, ha együtt leülünk és alkotunk, még ha “csak” színeznek, akkor is igénylik, hogy ott üljek, segítsek és dicsérjek. 🙂

Ezen a ponton pedig rá kellett jönnöm arra, hogy a könyveink között nem csak mesekönyvek vagy ismeretterjesztő könyvek vannak, hanem tele vagyunk a közös alkotáshoz kiválóan használható kiadványokkal is. (Nézzétek el nekem a lassú észjárásomat, a közel 3000 féle kiadványt megismerni, átlapozni nem egy gyors és egyszerű feladat, én pedig a legjobban olvasni szeretek, így a leginkább az olvasmányokat és a történelmi, művészeti könyveket forgatom.)

Szóval bementem a raktárba és körbenéztem. 🙂 Aztán kijöttem “néhány” olyan kiadvánnyal, amelyet idén mi is fel fogunk az advent készülődés jegyében használni.

Ami nálunk az advent naptárba fog kerülni:

FIRKAKÁRTYÁK

Kicsit furfangos leszek, mert szeretném, ha megint elővennénk a letörölhető firkakártyákat is, ezért a múlt évben megkapott csomagokból néhány kártyát minden nap fognak kapni idén is.

Sajnos a kiadó kicsit kitolt velünk, mert az én személyes kedvencemet, az Animal doodles csomagot kivonta a forgalomból, ahogyan már nem kapható a kimondottan karácsonyi csomag sem, viszont így is maradt bőven választék. A kisebbeknek mindenképpen a rajzos változatot ajánlom, például a 100 things to do on a journey, a Travel vagy a Holiday doodles csomagokat, a nagyobbaknak, akik már tudnak írni, olvasni, pedig a Brain games és a Logic puzzle csomagok lesznek a legjobbak, amelyek tele vannak fejtörőkkel és logikai feladatokkal.

A csomagokban 50 kártyalap található, kétoldalas kártyákkal, valamint egy táblafilc, amellyel ha rajzolunk, írunk a kártyákra, akkor egy egyszerű papírtörlővel le tudjuk törölni az alkotást, így akármennyi alkalommal újra elő tudjuk venni a feladatokat.

A csomagok, különösen a rajzos csomagok minden gond nélkül használhatóak nyelvtudás nélkül is, azonban remekül lehet angolozni is velük, hiszen az egyszerű utasításokat hallva villámgyorsan megtanulják a gyerekek a feladatmegoldáshoz kapcsolódó igéket és főneveket.

Én arra gondoltam, hogy ezeket a kártyákat reggel fogják megkapni, ugyanis délutánt úgysem fogják tudni kivárni, ezekkel pedig 15-20 perc alatt végzünk, ha csak pár darabot kapnak. Délután pedig megkapják a napi csomagból azokat, amelyekhez több idő kell/kellhet.

PAPÍRREPÜLŐK

Újdonság lesz viszont a papírrepülő-hajtogatás! Én világ életemben ügyetlen voltam ebben, de a 200 paper planes to fold and fly kiadvánnyal még nekem is megy. A könyvben 200 darab letéphető, színes, mintás, vagány repülő elkészítéséhez található lap, illetve a könyvben pontos útmutatót is fogtok találni 8 különböző típusú gép megalkotásához.

Szerintem minden nap nem fognak kapni ebből, de hetente egy nap ez lesz a délutáni meglepi. Minden repülő más, így nem lesz unalmas, ha hetente hajtogatunk néhányat.

 

TÁTIKA

Őszinte leszek, én már csak nagyon halványan emlékszem a tátikára, vagy ahogyan még sokan ismerik, sótartóra. Viszont mostanában fedeztem fel, hogy az Usborne-nak van egy Fortune tellers kiadványa, amelyben 80 darab, tátika hajtogatásához elkészített lap található, hajtogatási útmutatóval. A lapok egy része előre meg van írva, másik része még kitöltésre vár.

A tátikát használhatjátok jósláshoz, ez különösen a kiskamasz, kamasz lányoknál lehet érdekes (ilyenkor fiúnevek kerülhetnek a tátika belsejébe olyan kérdésekkel, hogy ki lesz a férjem, stb.), de felhasználhatjuk még ezer másféleképpen is. Most, hogy rákerestem a neten, sok helyen láttam remek ötleteket. Fel lehet használni tanuláshoz, ha pedig angol szavakat használunk, akkor angolozhatunk is vele. A belső lapokra kérdéseket írhatunk a gyerek napjára vonatkozóan, de begyakorolhatjuk a fontosabb adatokat, dátumokat is ezzel a módszerrel. A belső lapokra kerülhetnek akár vicces, mozgásos feladatok is.

 

PAPÍRÁLLATOK

Ha megtetszett a hajtogatás, akkor ugyancsak szívből ajánlom az Origami animals kiadványunkat. Nálunk biztosan nagy sikere lesz az állatoknak! Azon kívül, hogy a hajtogatás szórakoztató, rendkívüli módon fejleszti a gyerekek finommotorikus készségeit, a fókuszálás képességét, a koncentrációt.

 

KARÁCSONYFA-DÍSZEK

Azokra a napokra, amikor nincsen ovi és suli, érdemesebb komolyabb projektekkel is megpróbálkozni. Ilyen lehet a karácsonyi díszek elkészítése.

Mi már a múlt évben is igyekeztünk saját készítésű díszeket használni, egyrészt azért, mert sokkal személyesebbek, sokkal jobb rájuk nézni, hiszen emékek is fűződnek hozzájuk, ajándékba is adhatóak a nagyszülőknek, másrészt azért mert a hagyományos üvegdíszek gyerekek és kutyák mellett sajnos nem működőképesek. Arra sajnos nekem sosem volt időm, hogy kreatív boltokba rohangáljak vagy órákon át ötleteket gyűjtsek a neten, így különösen az  olyan családoknak ajánlom a Christmas decorations csomagunkat, akiknél a rendelkezésre álló szabadidőt ötletgyűjtés és vásárolgatás helyett kizárólag a gyerekekkel szeretnék tölteni.

A csomagban több mint 40 féle dísz elkészítéséhez találhattok leírást, illetve alapanyagot, így mindenki megtalálhatja azokat, amelyeket szívesen elkészítené. A díszekkel történő foglalatoskodás közben lehetőségetek lesz egy kicsit kikapcsolni, lélekben felkészülni, ráhangolódni az Ünnepre. Tegyetek be közben egy kis karácsonyi zenét, főzzetek egy jó forró csokit (vagy forralt bort). 🙂

ADVENTI SZÍNEZŐ

A végére az Usborne adventi kalendáriumát (Advent Calendar to colour) hagytam. A kalendárium maga csodaszép, az aprólékos kidolgozottság miatt már nagyobb gyerekeknek, nagycsoportos, szépen rajzoló ovisoknak, vagy kisiskolásoknak, esetleg szívesen színező nagylányoknak ajánlanám. Minden napra egy kis számozott ablak kinyitása, illetve az adott ablakhoz tartozó rész kiszínezése a feladat. Nálunk ehhez még kicsik a gyerekek, de én még felnőttként is szívesen kiszínezném.

 

Ha mindez nem lenne elég, akkor még nyugodtan válogathattok a feladatfüzetek közül a 4-10 éves korosztály számára, vagy ujjnyomdázhattok, a kisebbekkel pedig kipróbálhatjátok a varázsfestést is!

Bízom abban, hogy tudtam a saját példánkon keresztül néhány ötletet adni ahhoz, hogy mi kerülhet a ti advent naptáratokba, vagy ahhoz, hogy a hétvégék,  illetve a téli szünet alatt mivel tudjátok hasznosan, tartalmasan, szórakoztató módon eltölteni a gyerekekkel közös időt (akár egy kicsi angolozást is besűrítve a programba).

(Ha esetleg azt tapasztaljátok, hogy készlethiányt jelez a weboldal annál a terméknél, amelyet meg szeretnétek rendelni, kérlek benneteket, hogy jelezzétek a rendelési igényt emailben, és tájékoztatunk benneteket a készlet pótlásának várható idejéről.)

Már korábban írtunk nektek a Jólétre nevelés mozgalomról, amelyben van szerencsénk nekünk is részt venni. A jólétre nevelés csapata külön is készült egy kis adventi meglepetéssel! Az alábbi linken minden napra találtok egy találós kérédst az ovis és az iskolás korosztályú gyerkőcök számára!

Adventi naptár