Bár a költészet szó hallatán valószínűleg senkinek sem fog eszébe jutni a Boci boci tarka kezdetű műremek, mégsem becsülhetjük le a mondókák szerepét gyermekeink életében. A mondókák azok az első költemények, versikék, amelyekkel a gyerkőcök találkoznak és éppen ezért kiemelkedő jelentőségük van a gyermekek fejlődése szempontjából.

A picik legkiválóbb „fejlesztési” eszköze a mondóka. A mondókázással, énekléssel nem csupán a ritmusérzék, a memória, a testtudat, a szókincs fejlődik, de a közös élmények, a jó hangulat miatt a szülő-gyermek kapcsolatra is nagyon jó hatása van.

Az első mondókák és versikék természetesen minden családban a gyermek anyanyelvén hangzanak el először. Amennyiben azonban a szülő szeretné, ha gyermek életének része lenne egy másik nyelv is, mindenképpen azt javasoljuk, hogy a második nyelvvel való ismerkedést a kicsik a mondókákkal kezdjék. Ha a mondókák segítenek a magyar nyelv elsajátításában, akkor ugyanezt a módszert alkalmazva hasonlóan szép eredményeket érhetünk el bármely más idegennyelv esetében is. Ráadásul bármely nyelven íródott is a mondóka, az a számtalan pozitív hatás, amely a mondókázáshoz kapcsolódik, ugyanúgy érvényesül.

Mondókák költészet világnapja

Minden nyelvnek megvannak ugyan a maga mondókái, ugyanakkor számos hasonló mondókát találhatunk, ha megnézzük az egyes nyelvterületek gazdag kínálatát. Legyen szó akár csiklandozókról, akár ujjszámolókról, akár lovagoltatókról, szinte biztos, hogy lesznek ismerős költemények.

Ha szeretnénk elkezdeni az ismerkedést az angol nyelvvel, akkor először mindenképpen a rövidebb, mozdulatokkal is kísért, így a megértést is jobban segítő mondókákkal érdemes kezdeni. A mi személyes kedvenceink egyike a Two little dicky birds:

Two little dicky birds (mutatjuk a két mutatóujjunkat), sitting on a wall.

One named Peter (megmozgatjuk az egyiket), one named Paul. (majd a másikat)

Fly away Peter (eldugjuk az egyiket a hátunk mögé), fly away Paul. (eldugjuk a másikat is)

Come back Peter (újra elővesszük az egyiket), come back Paul (majd a másikat is).

A nyelvelsajátítás szempontjából az a csodálatos a mondókákban, hogy szinte minden élethelyzetre találhatunk megfelelőt, így a mondókákkal kísérhetjük a mindennapi rutinhoz tartozó cselekvéseket is, mint a fogmosást, az öltözködést, vagy akár a fürdést. Nem nehéz belátni, hogy ha konkrét szituációhoz kapcsoljuk az adott mondókát, akkor különösen gyorsan tanulnak a gyerekek.

Mivel tudjuk, hogy nagyon sokan bizonytalannak érzitek magatokat a helyes kiejtéssel kapcsolatban, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmeteket arra, hogy például a youtube-on számtalan feldolgozásban megtalálhatóak a mondókák. A legaranyosabb feldolgozásokat véleményünk szerint a Super Simple Songs csapata készíti, így a nevükkel fémjelzett videók megtekintését mindenképpen csak ajánlani tudjuk. Mind a kiejtés, mind a dallam, mind a kísérő mozdulatok tekintetében bátran támaszkodhattok ezekre a videókra.

Természetesen a mi kínálatunkból sem hiányozhatnak a mondókák. Nagyon sok kiadványunk foglalkozik a témával. Vannak keménylapos könyvecskék, kihajtható lapozók, vannak nagyobbaknak készült, kifejezetten sok mondókát tartalmazó gyűjteményünk is, kisebb és nagyobb méretűek, bár kétségkívül a legkedveltebbek azok a könyvek, amelyek zenélnek is. Két hangpaneles, keménylapos mondókás kiadványunk is van, amelyek közül az egyik kisebb méretű, a másik pedig nagyobb méretű, ez utóbbiban azonban ujjvezetők, simogatós, fülecskés részek is találhatóak. Az ovis korosztálynak már mindenképpen érdemes akár a Keyboard book-okban is gondolkodni. Ezekben a zongorás kiadványokban szintén ismert mondókák találhatóak lekottázva, amelyet a gyerekek a színkódolásnak köszönhetően nagyon ügyesen le tudnak játszani.

Nektek melyik a kedvenc magyar és a kedvenc angol mondókátok? Meséljétek el nekünk! 🙂

Láttátok már, milyen  mondókás kiadványaink és keyboard book-jaink vannak? Ha még nem, akkor csak bátran: válogassatok kedvetekre! És, ami a legfőbb, merüljetek el az angol nyelv szépségében!