Fenti feladatok elérésének előmozdítása érdekében alakult meg a Táplálkozástudományért Alapítvány.

Szívegészségügyi magazin, IME - Az egészségügyi vezetők szaklapja

Mindent a szívegészségügyi magazin — országos kampány A kampány zöme a csatlakozó háziorvosok rendelőiben zajlik majd.

A program célja, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek okozta megelőzhető halálesetek számát. A kampányt az Országos Közegészségügyi Intézet, a Román Szívgyógyászati Társaság, a Román Egészségfejlesztési Egyesület, a marosvásárhelyi és temesvári kardiovaszkuláris intézet, valamint a Romániai Krónikus Betegek Szervezeteinek Szövetsége kezdeményezte és ülteti gyakorlatba.

A szűrőprogram keretében több mint ezer 40 éven felüli lakost kívánnak megvizsgálni két szívegészségügyi magazin belül, az ország minden megyéjében.

 • Pannónia kincsei Prevenciós programokkal készültek idén is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és Egyetemi Oktatókórház a szív világnapjára.
 • Egészségügyi coaching dr. Benita Zahn - Capital Kardiológia Associates

Az első szakaszban, Szatmár megye a screeningprogram harmadik szakaszában kapcsolódik be, májusa és decembere között, Bihar, Máramaros, Szilágy, Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megyékkel együtt. A kampány keretében családorvos a szív- és érrendszeri kockázatnak kitett betegek azonosítását célzó képzésben vesz részt, ők azok, akik lehetőséget biztosítanak a szűrésre a lakosoknak.

A projekt célja, hogy a vidéken élőkhöz is eljusson a szűrés, és a fogyatékkal élő személyeket, valamint a nehéz körülmények között szívegészségügyi magazin hajlék nélkül élőket is felmérjék.

szívegészségügyi magazin

A szűrővizsgálati program kezdeményezői azt remélik, hogy az idei és a as esztendőben sikerül mozgósítani ezer embert, megvalósítani a vizsgálatukat a háziorvosi rendelőkben, akiket szükséges, természetesen további vizsgálatokban, szakorvosi konzultációban részesítenek, emellett nyolc regionális szív- és érrendszeri szűrőközpontot is nyitnának, és készítenének egy országos nyilvántartást is a kockázati csoportokba tartozó páciensekről.

A feketelista élén Románia Európában az első helyen áll a szív- és érrendszeri betegségek miatti népességhalálozás tekintetében.

szívegészségügyi magazin

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik hazánkban az első számú halálokot, az összes halálozás 57 százalékát teszik ki.

Az Országos Közegészségügyi Intézet INSP adatai szerint ban az előző esztendőhöz képest 17 tel nőtt a keringési betegségekben elhunytak száma: míg ben százezerből ,9 romániai halálát okozták a hagyományos orvoslás magas vérnyomásproblémák ellen és érrendszeri megbetegedések, addig tavaly ,2-re emelkedett ez a szám. A magas vérnyomás cel több áldozatot követelt ban, mint ben, az infarktus vel több lakos haláláért volt felelős, mint a korábbi évben, míg az iszkémiás szívbetegségek gyel több romániai elhunytához vezettek, mint szívegészségügyi magazin azt megelőző esztendőben.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság összesítése a as elhalálozási okok felsorolásakor fő okként szintén a keringési rendszer betegségeit emeli szívegészségügyi magazin, a keringési rendszeri, szív- és érrendszeri megbetegedések miatti elhalálozások előfordulása ráadásul az elmúlt években növekvő szívegészségügyi magazin mutat: ban százezer szatmáriból ,3 halálát okozták, ben visszaesés jött, akkor százezer lakosra ,6 ilyen jellegű halálesetet összesítettek, ban viszont már ,3-at.

A szív egészsége - mit tehet egyedül!

A keringési betegségek kockázati tényezői A szakemberek a program honlapján, a proiect-cardio. Az egyik legkárosabb tevékenység, mellyel a szívnek és az érrendszernek árthatunk, a dohányzás. Akár napi egy szál elszívott cigaretta is 50 százalékkal növeli a szívinfarktus esélyét.

Hazánkban havonta mintegy négyezren veszítik életüket valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel összefüggésben, az összhalálozások több mint fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A szívinfarktus és stroke vezető halálokként szerepelnek, ugyanakkor ezek hátterében általában felderíthető, gyógyszerrel jól kezelhető belgyógyászati alapbetegségek állnak. A témával kapcsolatban — dr.

Az orvosok azt tanácsolják a dohányzóknak, magas vérnyomásból lozap minél hamarabb hagyjanak fel ezzel a káros szenvedéllyel. Ha szükséges, kérjenek segítséget a leszokáshoz szívegészségügyi magazin, a cigaretta letételét akár gyógyszeres kezeléssel is segíteni lehet.

Szintén rizikófaktort jelent a túlsúly, az elhízás, valamint az egészségtelen táplálkozás.

Harvardi kutatók megállapították, hogy az adiponectin nevű fehérjének gyulladáscsökkentő és az inzulinérzékenységet fokozó ha InforMed Hírek7 Fáradtság, ingadozó pulzus - Milyen vizsgálatot kérjek?

A kiegyensúlyozott táplálkozás az életkornak, testsúlynak, napi fizikai tevékenységnek megfelelő tápérték bevitelét jelenti, szegény cukrokban, finomított zsírokban, transzzsírokban, sóban, viszont bőségesen tartalmaz teljes kiőrlésű gabonákat, rostokat, zöldségből és gyümölcsből — grammot naponta, halból pedig legalább heti két alkalommal kellene fogyasztani.

Emellett a hidratálásra is oda kell figyelni, optimális testsúly mellett egy felnőttnek legalább 2 szívegészségügyi magazin vizet kellene meginnia naponta.

Az ülő életmód is szívbetegségekhez vezethet, éppen ezért legalább heti 3,5—7 óra mozgást javasolnak a szakemberek, vagy napi 30—60 percet.

 • Völgyesi Ádám
 • A szív egészsége - mit tehet egyedül! Asklepios egészségügyi magazin

A rizikófaktorok között a magas vérnyomásra is figyelmeztetnek az orvosok. Magas vérnyomás esetén az erekben megnövekedett a nyomás.

Támogasd a veséd, védd a szíved!

Minél kevésbé képesek kitágulni az erek a szívverés pillanatában, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és ez az erek falának szívegészségügyi magazin vezethet.

 1. TÉNY Sokféle szív- és keringési rendellenesség létezik, aminek az eredetéről még mindig nem tudunk eleget.
 2. Archívum Ha beteg a szív… A cukorbajjal, a rákkal és a légúti betegségekkel együtt a
 3. A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek
 4. Betegségeiről mesélt a francia lovag mumifikált szíve
 5. Betegségeiről mesélt a francia lovag mumifikált szíve » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek
 6. Támogasd a veséd, védd a szíved!
 7. Szívünk bajai a vezető halálok a világban

A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfarktust, stroke-ot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget.

Bumbuluţ Krisztina.

szívegészségügyi magazin